Home
Actueel
Telenieuws
Telenieuwsfoto's
Agenda
Website nieuws
TV
Uitzendschema
Huidige uitzending
ROStv Gemist
Info
Contact
Geschiedenis
Visie en Missie
Reageren
Agenda
Reactie
Prikbord
Felicitatie
Links
Radio

Algemeen
    Expositie: Dahlia’s van Jacobien de Rooij
Bloemencorso
    Topdrukte voor de bloemencommissie
    Corso Zundert en Vincent van Gogh
    Buurtschap Achtmaal bouwt aan uniek project
    Het mooiste weekend van het jaar is begonnen!
    Veel Dahlia's heel veel Dahlia's
Gemeente
    Verkeersmaatregelen bij corsobouwplaatsen en tijdens corso
    Afval tijdens corso en op corsomaandag
Lokaal nieuws
    Een frisse rotonde
Televisie
    Corso op ROStv Zundert


Algemeen

Expositie: Dahlia’s van Jacobien de Rooij
Van 5 t/m 30 september 2015 exposeert Jacobien de Rooij in de Van Gogh Galerie de resultaten van haar verblijf als ‘artist-in-residence’ in Zundert. In augustus werkte ze in het gastatelier van het Van GoghHuis aan pasteltekeningen van dahlia’s. Haar tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 5 september om 15.00 uur en is tot eind september te bezoeken van donderdag t/m zondag (12-17 uur). De dahlia’s van Jacobien de Rooij sluiten aan bij het Zundertse dahliacorso, dat op zondag 6 september door de straten van Van Goghs geboortedorp trekt. De Rooij heeft al eerder dahlia’s tot onderwerp gekozen. Nu heeft zij rond het gastatelier en de oude kosterswoning een showtuin aangelegd met dahliasoorten uit de tijd van Van Gogh. Deze klassieke dahliasoorten heeft zij tot uitgangspunt genomen voor een nieuwe reeks pasteltekeningen. Bezoekers kunnen ook de dahliatuin bewonderen.


Bloemencorso

Topdrukte voor de bloemencommissie
Zundert denkt in corso tijd in Dahlia’s. En aangezien dat er in Zundert eigenlijk het hele jaar wel iets is wat met corso te maken heeft wordt er ook het hele jaar aan de Dahlia gedacht. Het begin eigenlijk al gelijk nadat het corso weekend is geweest. Menig ontwerper begint dan al te brainstormen. Wat voor wagen moet er gebouwd worden. Daar komt dan ook bij, welke hoofdkleur moet de wagen worden. Dus welke Dahlia / kleur is er nodig. Om de praalwagens met de gewenste kleuren te tikken zijn er circa 8 miljoen dahliabloemen nodig. Deze bloemen komen bijna allemaal van de eigen buurtschappen. De gezamenlijke Zundertse dahliaveld en hebben een oppervlakte van ongeveer 33 hectare = ongeveer 15 voetbalvelden met daarop ca. 600.000 dahliaknollen. In Zundert worden ruim 50 verschillende dahliasoorten geteeld in uiteenlopende hoeveelheden. Tijdens het Zundertse corsoweekend leveren deze knollen ruim 6 miljoen dahlia’s op. Het tekort wordt aangevuld met Dahlia’s afkomstig van andere corsoplaatsen in Nederland en België en een enkele professionele dahliakweker. En omdat er ook in de Dahlia veel vraag en aanbod is, is het bij de stichting bloemencommissie een drukte van jewelste. Er worden vele Dahlia’s afgeleverd in de loods bij het hoofdkwartier van de bloemencommissie. In de laatste weken voor het corso seizoen is er een levendige handel tussen de handelaren. Komen er van een bepaalde kleur te kort dan wordt de telefoon gepakt en wordt gekeken of dat er geruild of gekocht kan worden. De Zundertse bloemencommissie heeft dit dus als taak om namens de aangesloten buurtschappen de overtollige dahlia’s te verkopen. Tijdens het Zundertse corsoweekend zorgen zij voor de aankoop van dahlia’s, zodat elke buurtschap hun wagen in de gewenste kleuren kan tikken. Voor meer foto's http://campenhout1.jimdo.com/


Corso Zundert en Vincent van Gogh
Corso Zundert staat weer voor de deur. De kriebels lopen hoog op. In het landschap zijn er enorme tenten te zien waar de 20 buurtschappen bezig zijn met de laatste hand te leggen aan hun unieke 19 corsowagen. "125 Jaar inspiratie" heeft de buurtschappen aan het werk gezet. Op zondag 6 september worden de wagens vol kleurrijke dahlia's aan het publiek getoond. U komt toch ook?!

Buurtschap Achtmaal bouwt aan uniek project
Buurtschap Achtmaal heeft dit jaar gekozen voor een uniek project samen met Buurtschap de Lent. We bouwen de grootste corsocreatie die ooit in het Zundertse corso heeft meegereden. In totaal 4 wagens welke geďnspireerd zijn op verschillende werken uit het leven van van Gogh, welke de 4 jaargetijden uitbeelden. Genaamd: Impressions de Vincent. Ontwerper Harry van den Broek heeft al 81 ontwerpen op zijn naam staan en ontwerpt dit jaar voor het 50e jaar. Harry staat bekend als een echte van Gogh kenner. Dit alles heeft er voor gezorgd dat wij als buurtschap de uitdaging zijn aangegaan om 2 grote wagens te bouwen waarbij in het tikweekend 1200 kisten bloemen op de wagens moeten worden getikt. Dit is een enorme opgave voor onze buurtschap en daarbij kunnen we alle hulp gebruiken. Dit project willen we graag met heel Achtmaal tot een goed einde brengen, dus kom met je tikhamer langs in onze tent aan de Griendweg! Tent open: Donderdag 3 sept 2015 13:00 - 17:00 / 18:00 - ??. Vrijdag 4 sept 2015 9:00 – 12:00 / 13:00 – 17:00 / 18:00 - ??. Zaterdag 5 sept 2015 9:00 – 12:00 / 13:00 – 17:00 / 18:00 - ??.

Het mooiste weekend van het jaar is begonnen!
Voor veel corsobouwers is donderdagavond het mooiste weekend van het jaar begonnen. De start van het corsoweekend. De eerste dahlia's mochten de wagen op, na een zomer lang zwoegen in de verschillende corsotenten in en om Zundert. Door vele handen wordt er de laatste dagen keihard gewerkt om de wagen af te krijgen voor zondag. Vanmiddag werd erbij veel buurtschappen al de eerste spijkertjes in de bloemen aangebracht. 's avonds werden de eerste bloemen getikt. Trend dit jaar zijn de gedroogde bloemen, welke door veel buurtschappen worden gebruikt. Een voordeel hiervan is dat er al veel eerder kan worden begonnen. Gedroogde bloemen laten zich niet zo makkelijk aanbrengen, dus hiervoor wordt het symbolische tikhamertje echt ingezet.


Veel Dahlia's heel veel Dahlia's
Heel Nederland en ver daarbuiten weet het nu onderhand wel te liggen. De gemeente Zundert. Enerzijds door Vincent van Gogh, anderzijds door, natuurlijk, het grootste bloemencorso in de wereld. Dat van Zundert. Uit vele windstreken zullen de komende dagen mensen komen om te helpen en om te genieten van al het moois wat er te zien zal zijn. Maar eer het zover is zal er toch nog veel werk verzet moeten worden. Allereerst is er de afgelopen maanden veel gebouwd en gelast in de corsotent. Daarnaast zijn er de afgelopen dagen op de velden van de buurtschappen vele buurtgenoten / vrijwilligers in de weer geweest om er voor te zorgen dat de Dahlia bloemen geplukt werden en in de kratten gedeponeerd werden. Het is een arbeidsintensief werk waarbij vele mensen handen voor nodig zijn. Op de donderdag beginnen de meeste buurten met de grote Dahlia pluk. Dit om voor de donderdagavond, vrijdag en de zaterdag genoeg bloemen te hebben die tegen de wagen getikt dienen te worden. Ook dit jaar zijn er buurten bij die ander materialen pakken en ook met gedroogde Dahlia's werken. Het anders zo drukke bedrijfsleven is tijdens het Bloemencorso op een laag pitje gezet. Nu is het corsoweekend. Meer foto's zien ga naar: http://www.erwinnet.nl/ of http://campenhout1.jimdo.com/ Zit je op Facebook: like Rostv.


Gemeente

Verkeersmaatregelen bij corsobouwplaatsen en tijdens corso
Algemeen: verkeersveiligheid bij corsobouwplaatsen. Bij de diverse corsobouwplaatsen in de gemeente kan het drukte van belang zijn. Vooral in de laatste week voor het corso is het druk; zowel met bouwers als met bezoekers die alvast een glimp willen opvangen van de bouwwerken. Bezoekers van de corsobouwplaatsen worden verzocht zoveel mogelijk per fiets of lopend hier naartoe te komen. Voorbijgangers worden verzocht met de nodige voorzichtigheid de bouwplaatsen te passeren. In verband met het Bloemencorso worden vanaf woensdag 2 september tot en met dinsdag 8 september verkeersmaatregelen getroffen in het centrum van Zundert. Vanaf dinsdag 1 september start de opbouw van de tribunes, maar hier worden nog geen verkeersmaatregelen voor getroffen. Kijk voor alle verkeersmaatregelen, parkeerverboden en wegafsluitingen op de website van de gemeente Zundert: www.zundert.nl

Afval tijdens corso en op corsomaandag
De blauwe restafvalzakken en de Plastic Heroes-zakken worden opgehaald op vrijdag 4 september 2015 in plaats van op 7 september 2015 (corsomaandag). Dit geldt óók voor het GFT-afval. Op maandag 7 september 2015 (corsomaandag) is de Milieustraat gesloten. Meer informatie: www.zundert.nl

Lokaal nieuws

Een frisse rotonde
De rotonde aan de Wernhoutseweg in Zundert wordt door de Dorpsraad Wernhout met ondersteuning van diverse boomkwekers goed onderhouden. Regelmatig zijn er bewoners actief die er voor zorgen dat het onkruid op tijd verwijderd wordt. Een klus die met de vrijwilligers graag gedaan wordt. Tijdens een droge periode worden de planten ook op tijd voorzien van het nodige water zodat het een mooie binnenkomer is voor de mensen die vanuit Wernhout Zundert in rijden. Zeker met de komst van het bloemencorso zal die rotonde er fris bij staan. Daar zal wel voor gezorgd worden. Voor meer foto's: http://campenhout1.jimdo.com/


Televisie

Corso op ROStv Zundert
Dit jaar zal ROStv het corso niet live vanaf de Markt brengen, maar op een later tijdstip een reportage uitzenden waarbij het corso vanaf de straat te zien zal zijn, vanuit het perspectief van de bezoeker. De dagen voor en na het corso zullen de correspondenten van ROStv Telenieuws uitgebreid (foto)verslag doen van alle gebeurtenissen bij de buurtschappen, van de optocht op zondag en van de activiteiten en festiviteiten op maandag. Een week na het corso, van 12 tot 20 september zal ROStv om 20.30 uur beelden uitzenden van o.a. de laatste loodjes aan de wagens, de jurering op de veiling en de wagens op verschillende locaties op het parcours van de optocht. Dit jaar dus niet de wagens op de Markt, maar in de straten van Zundert, m.a.w. een andere kijk op het corso, een andere beleving van De Zondag van Zundert!

Agenda
Vrijdag 4 september 14:00
Bloemen prikken voor het corso
Zaterdag 5 september 20:00
Dansavond
Zondag 6 september 9:00
Corso Zundert
Meer

Volg ROS TV op TwitterVind ROS TV leuk op FacebookBekijk ROS TV op Youtube

ROStv Gemist:
ROStv Gemist
Meer..
Telenieuws foto's:
ennistoernooi01
Meer..

Het weer in Zundert
Actueel: 14°C    W 4    
 

MAX
MIN
wind
 
za

16
13
NW 4
zo

14
11
NW 4
ma

16
12
NW 4