Home
Actueel
Telenieuws
Telenieuwsfoto's
Agenda
Website nieuws
TV
Uitzendschema
Huidige uitzending
ROStv Gemist
Info
Contact
Geschiedenis
Visie en Missie
Reageren
Agenda
Reactie
Prikbord
Felicitatie
Links
Radio

Actualiteit
    Opening reizende foto-expositie De wereld van Van Gogh
Algemeen
    Wandelevenement Zundert
    Genealogie en stamboomavond
    Vincent van Gogh: beter zichtbaar in West-Brabant
    Ballonnen en beschuit met muisjes
Gemeente
    Afval rond de paasdagen
Lokaal nieuws
    Doop reddingsboot reddingsbrigade
    Van Gogh etalages kijken in Zundert
    Test met bestelauto met stuur rechts in buitengebied
    Nieuwe EHBO'ers
Sport
    Winter indoor competitie: de uitslag


Actualiteit

Opening reizende foto-expositie De wereld van Van Gogh
Afgelopen zondag was het de opening reizende foto-expositie De wereld van Van Gogh. Vele hebben het slechte weer voor lief genomen om de opening van deze reizende foto-expositie De wereld van Van Gogh, die geopend werd door Brigitte van Haaften, gedeputeerde van cultuur provincie Noord-Brabant, bij te wonen. De expositie trekt naar plaatsen waar Van Gogh heeft gewerkt, zoals Etten-Leur, Auvers-sur-Oise, Saint-Rémy-de-Provence, Veenoord en Breda. Maar voordat de reis begint, zijn de 30 foto’s nog tot 19 april, te bewonderen in de tuin van het Van Goghuis. Door de jury zijn, uit 160 inzendingen, 30 foto’s gekozen. De foto’s zijn op een groot formaat afgedrukt. De opdracht was breed. De enige voorwaarde was dat de foto’s genomen werden op locaties waar Van Gogh is geweest. Niet alleen de bekende plaatsen zoals Zundert, Nuenen, Arles, Saint-Rémy-de-Provènce en Auvers-sur-Oise, maar ook Breda, Tilburg, Amsterdam, Antwerpen, Brussel, Parijs en Londen komen in aanmerking. Bij elkaar geeft dit een beeld van Van Goghs wereld 125 jaar na zijn dood.


Algemeen

Wandelevenement Zundert
Op zondag 19 april organiseert Wandelevenement Zundert voor de 7e keer dit evenement. Het zal bestaan uit een 5 tal verschillende wandelingen van 6, 10, 15, 20 en 25 kilometer. Er kan tussen 8.00 en 9.30 uur gestart worden voor de 20 en 25 km. Van 8.00 tot 11.00 uur voor de 15 km en voor de 6 en 10 km tussen 8.00 en 12.00 uur. Dit jaar brengen wij een bezoek aan Zundert-West waar De Moeren, Kievitspolder, Ketelmeren, Bijenkorf en Tachtigbunder worden bezocht. Onderweg kunt u genieten van een legendarische pauzepost, de 20 en 25 km hebben twee maal een pauzepost. U kunt zich op de ochtend zelf tegen een gereduceerd bedrag (kinderen tot 6 jaar mogen gratis meelopen) inschrijven bij het vertrekpunt Frank Jochems Eldertstraat 16 4882 JH Klein Zundert De organisatie hoopt deze dag vele enthousiaste wandelaars uit de gemeente Zundert, maar ook ver daar buiten te mogen begroeten. Voor meer informatie, neem contact op met wandelevenementzundert@gmail.com of via telefoon 06-50204025 of kijk ook eens op onze website: www.wandelevenementzundert.nl

Genealogie en stamboomavond
De werkgroep genealogie van de heemkundige kring "De drie heerlijkheden" houd op donderdag 2-4-2015 haar maandelijkse bijeenkomst in het voormalig gemeentehuis van Rijsbergen van 19:00-21:00 uur. Ieder die iets meer te weten wil komen van zijn voorouders uit Zundert en Rijsbergen kan bij ons terecht. Wij beschikken over gezinssamenstellingen van 1585-1970. Inlichtingen: Kees Lieshout, 076-5975331 of per e-mail c.lieshoutkerstens@hetnet.nl

Vincent van Gogh: beter zichtbaar in West-Brabant
Regio West-Brabant, het samenwerkingsverband van de 19 gemeenten, gaat plekken die een rol hebben gespeeld in de periode dat Vincent van Gogh hier opgroeide en begon als kunstenaar, markeren met ‘luisterzuilen’. De eerste twee zuilen zijn onthuld op 30 maart, de geboortedag van Van Gogh, in zijn geboortedorp Zundert. Kort daarna komen er nog vijf luisterpalen: in Etten-Leur, Breda en Zevenbergen. De eerste zeven luisterzuilen zijn voorzien bij het Van GoghHuis en Van Gogh kerkje in Zundert, op de Markt en aan de Binnentuin in Etten-Leur, aan de Stationsstraat in Zevenbergen (voormalige kostschool) en bij de Grote Kerk in Breda (waar Vincents opa 31 jaar predikant was), aan de Ginnekenweg (de verdwenen kisten met schilderijen) en Villa Mertersem in Princenhage (woonhuis van ‘oom Cent’ waar Vincent regelmatig over de vloer kwam). Overige locaties die in beeld zijn voor een zuil zijn o.a.: de Pannenhoef, het Liesbos, de Passievaart (Hoeven), Breda Airport (Bosschenhoofd), Camping Liesbos, Jachthaven De Turfvaart/Zwartenbergsche Molen (Etten-Leur Noord), de basiliek (Oudenbosch) en Sint Willebrord (’t Heike in Vincents tijd). Allemaal locaties waar Van Gogh regelmatig kwam. De locaties van de zuilen sluiten aan op het wandel- en fietsknooppunten netwerk.


Ballonnen en beschuit met muisjes
Samen met ongeveer 150 leerlingen van basisschool Zonnebloem in Zundert hebben genodigden maandag de geboortedag van Vincent van Gogh gevierd op de Markt in Zundert. In het jaar waarin het 125 jaar geleden is dat de beroemde schilder overleed, werd zijn geboortedag gevierd met witte ballonnen en beschuit met muisjes. Deze feestelijke bijeenkomst werd gehouden door de gemeente Zundert in samenwerking met het Platform Recreatie en Toerisme (PRET). Wethouder Marjon de Hoon-Veelenturf van de gemeente Zundert benadrukte het belang van de jeugd in het voorzetten van het gedachtengoed van Vincent van Gogh. "Het vieren van de geboortedag van Van Gogh is een verbinding tussen het heden, het verleden en de toekomst en de jeugd is onze toekomst," sprak zij op de Markt de leerlingen toe. Vervolgens lieten de basisschoolleerlingen de witte ballonnen op waaraan een toegangskaartje zat bevestigd voor het Van GoghHuis. Om de geboortedag van de op 30 maart 1853 geboren Vincent van Gogh verder te vieren kon de jeugd vervolgens genieten van een beschuit met blauwe muisjes. De gelukkige vinder van een witte ballon met daaraan een kaartje kan deze inwisselen voor twee gratis toegangskaarten voor het van GoghHuis in Zundert.


Gemeente

Afval rond de paasdagen
Restafval en Plastic Heroes-zakken: Op maandag 6 april (tweede paasdag) wordt er geen afval ingezameld. Is maandag uw vaste ophaaldag? Zet uw restafval- en Plastic Heroes-zakken dan op vrijdag 3 april om 07.30 uur op de verzamelplaats. Oud papier: Op maandag 6 april (tweede paasdag) wordt er geen oud papier ingezameld. Is de eerste maandag van de maand uw vaste ophaaldag? Zet uw oud papier dan op maandag 13 april op de verzamelplaats.

Lokaal nieuws

Doop reddingsboot reddingsbrigade
Het afgelopen jaar heeft reddingsbrigade Breda haar botenvloot mogen versterken met een nieuw vaartuig, de Tinn-Silver 550 Rescue. Om dat te vieren was er op 28 maart een open dag in de Nieuwe haven in Breda. Tijdens deze dag waren er allerlei leuke dingen te doen. Zo kon je meevaren met een echte reddingsboot van Reddingsbrigade Breda, of een van de collegabrigades uit de regio. Er werd ook voorlichting over veiligheid op het water en waarom het vrijwilligerswerk zo belangrijk is. Het hoogtepunt van deze dag was de officiële doop van het nieuwe vaartuig door clustercommandant Dhr. Hagenaars van brandweer Breda en Myrjam van Dorst, de voorzitter van onze reddingsbrigade. Om 14 uur werd de nieuwe Tinn-Silver gepresenteerd aan de inwoners van Breda en omstreken. Deze reddingsboot zal niet alleen worden ingezet voor bewakingen van Bredase evenementen, denk ook maar aan de Galderse meren waar veel Zundertenaren, in de zomer, te vinden zijn, maar ook bij grootschalige waterincidenten of overstromingen. Reddingsbrigade Breda maakt namelijk deel uit van de Nationale Rampen Vloot (NRV), die bijvoorbeeld ingezet wordt wanneer er overstromingen dreigen. Deze nieuwe reddingsboot zal ons helpen deze taak nog beter te vervullen.


Van Gogh etalages kijken in Zundert
Tijdens het Van Gogh jaar is het bij de winkeliers ook Van Gogh kijken en lezen in de etalage. De winkeliers trakteren hun publiek op wisselende presentaties in hun etalages. Aan de hand van een route, te herkennen aan zonnebloemen op het trottoir, kunnen bezoekers alle locaties bekijken. In de etalages staan de komende maanden oude foto’s en zijn er fragmenten uit Vincent van Gogh’s brieven te lezen. “Dit project is een samenwerking van diverse Zundertse organisaties”, legt Jacques van Tichelt uit. Onder andere de Heemkundekring, Basisschool De Zonnebloem en het Beeldend Centrum Zundert werken mee aan het project. Later in het jaar zijn er kunstwerken te zien, Van Gogh-decoraties en de maquettes van het Corso dat Van Gogh als thema heeft. De wandelroute is bij alle deelnemende winkeliers gratis verkrijgbaar.


Test met bestelauto met stuur rechts in buitengebied
Vanaf half maart 2015 vindt een test plaats met 5 bestelauto’s die de dagelijkse post bezorgen met het stuur aan de rechterkant. Het gaat om de (brief)postbezorging in landelijke buitengebieden. Het gaat om 2 routes te weten in de regio van Zundert, Etten-Leur, Rijsbergen en Wernhout. Met het stuur rechts kun je de post mogelijk meteen in de brievenbus doen. Anders stapt de chauffeur rechts uit, aan de berm/stoep zijde. Niet aan de straatkant, dus geen tegenliggers. De test moet uitwijzen of: Het makkelijker is voor de chauffeur met mogelijk minder fysieke belasting. Het veiliger is voor chauffeurs én hun omgeving. Het deze aanpak efficiënter is; d.w.z. tijdswinst en minder kosten door o.a. brandstof. De leverancier heeft de auto’s aangepast (zoals automatische versnellingsbak). De routes zijn anders ingedeeld: er wordt “rechtsom” gereden. Chauffeurs doen vrijwillig mee en krijgen een training door de ANWB Drivers Academy van een (klein) dagdeel. Een landelijke route (in het buitengebied) heeft gemiddeld 500 afgiftepunten (adressen). In Breda en omgeving rijden 2 bestelauto’s met stuur rechts. Momenteel rijden in Nederland ook onderhoudswagens (klein en groot) zoals straatveegwagens met het stuur rechts. Het RDW moet dergelijke auto’s keuren en zij zeggen geen andere auto’s goedgekeurd/geregistreerd te hebben.


Nieuwe EHBO'ers
Sinds afgelopen maandag 30 maart zijn er in de gemeente Zundert weer gediplomeerde EHBO'ers bij gekomen. De laatste paar maande hebben de cursisten de benodigde stof goed opgenomen en de handelingen goed geoefend. Dat bleek wel tijdens de jaarlijkse leden vergadering. Dit was de eerste keer, na de samenvoeging van de verenigingen uit Rijsbergen en Zundert. De geslaagde kregen allen het gewilde diploma en het belangrijke EHBO koffer uitgereikt. De activiteiten van de vereniging zijn in de loop van de jaren steeds toegenomen. Deze toename is nog altijd niet tot stilstand gekomen. De vereniging is actief bij alle evenementen, waaronder ook het bloemencorso, die in de gemeente Zundert plaatsvinden. Er wordt veel dienst gedaan bij sportevenementen en andere organisaties. Ook deze nieuwe EHBO'ers zullen weer ingezet worden bij evenementen in de omgeving. Heb je ook interesse om het EHBO diploma te halen, kijk dan op hun webpagina voor meer informatie.


Sport

Winter indoor competitie: de uitslag
Afgelopen zondag werden in De Leeuwerik de laatste poule wedstrijden gespeeld van de mix winter competitie. Inmiddels wordt er door 27 teams deelgenomen aan wedstrijden op de zondagmiddag van 12.00 tot 18.00 uur. Bij de mix worden per team 4 wedstijden gespeeld, 1x damesdubbel 1x heren dubbel en 2 mix partijen van 45 min. Een team bestaat uit 2 koppels met vaak nog een extra koppel als reserve spelers. Men speelt 1x in de maand tegen wisselende tegenstanders uit de regio West-brabant. Vorige week zondag en ook afgelopen zondag werden er nog spannende wedstrijden gespeelt. In poule een was de winnaar enkele weken geleden al bekend mede omdat deze poule al vroeg in maart de laatste wedstrijden speelde. Zondag-avond was er aansluitend na de competitie de prijsuitreiking waarbij ditmaal misschien vanwege het slechte weer zeer veel deelnemers aanwezig waren. In poule 4 werd de winnaar het team Blomings uit Sprundel. In poule 3 werd de winnaar ditmaal het team De Lobkes uit Rijsbergen/Zundert. In poule 2 werd het Zundertse team Old en Beautiful de winnaar. En in de hoogste klasse was het ditmaal een Roosendaals team dat overtuigend de eerste plaats wist te behalen. Het team Heey Heey alles Goedwist al haar wedstrijden te winnen zodat zij overtuigend met 80 punten de prijzen in ontvangst mochten nemen. Er zijn het afgelopen seizoen 18 speeldagen geweest op de zondag, dit kunnen er echter meer worden omdat het winterseizoen 30 weken kent. De mix competitie bestaat uit 4 poules van 7 teams en is uit te breiden met een 5e poule. U speelt 1x per maand van 12.00-15.00 uur of 15.00-18.00 uur. En ook met vakanties en verhinderingen wordt rekening gehouden. Heeft u interesse voor deze competitie dan kunt u contact opnemen met Robert van Gils van De Leeuwerik of eens kijken op de website: www.tenniscentrum.nu


Agenda
Woensdag 1 april 10:30
Heilige Mis
Woensdag 1 april 18:15
eetpunt
Woensdag 1 april 19:30
Vrijwilligerscafé Zorg en Welzijn
Meer

Volg ROS TV op TwitterVind ROS TV leuk op FacebookBekijk ROS TV op Youtube

ROStv Gemist:
ROStv Gemist
Meer..
Telenieuws foto's:
EHBO01
Meer..

Het weer in Zundert
Actueel: 9°C    WNW 6    
 

MAX
MIN
wind
 
do

8
3
NW 4
vr

7
0
Z 4
za

8
1
N 4